zondag 30 augustus 10.00-11.30

introles Taiji en Chikung

door Tonnie Amory

gratis toegankelijk

aanmelden via email: tonnie.amory@xs4all.nl

 

Mijn naam is Tonnie Amory.

Al meer dan 25 jaar is Taiji (Taichi) mijn passie. Ik ben begonnen met de Cheng Man Ching 37 vorm. In de lessen lag een sterke focus op het innerlijke aspect van taiji. Na 3 jaar Cheng Man Ching ben ik overgestapt naar de Yang stijl. De Yang stijl heeft zeer veel verschillende vormen die het nummer hebben van de verschillende bewegingen die achtereenvolgens gedaan worden. Er zijn korte vormen (8, 10, 16, 24 ), langere vormen (40, 42 en 48) en lange vormen 88, 108. En dan zijn er nog veel vormen die gedaan worden met een wapen (waaier, zwaard, breedzwaard, stok etc). De meeste vormen heb ik beoefend. Er is genoeg om een leven lang mee bezig te zijn. Verder heb ik een tijd lang de Chen stijl gedaan. In zowel de Yang als Chen stijl lag de focus van de lessen op het martiale (vechtkunst) aspect. Ik heb ongeveer 5 jaar ervaring met les geven in taiji.

 

Door het lezen van alles wat ik vinden kon over taiji en chikung in combinatie met de ervaringen die ik heb opgedaan is mijn enthousiasme en overtuiging heel sterk geworden. In Taiji zijn beide aspecten, het innerlijke zowel als het uiterlijke van even groot belang. Hoe beter je beide in balans gebracht krijgt hoe beter de balans in jezelf en in je leven wordt. Deze balans werkt door op lichamelijk gebied, je evenwicht verbetert, je spieren worden sterker en je wordt soepeler, je blijft langer jong. Op mentaal gebied verbetert het coördinatievermogen, reactiesnelheid, evenwicht. Allemaal aspecten die te maken hebben met een betere werking tussen de linker en rechterhersenhelft. Op emotioneel vlak komt meer balans en de effecten hiervan zullen voor iedereen verschillend zijn. Mijn overtuiging is dat de tijd die je aan Taiji besteedt, bepaalt wat je ervoor terug krijgt.

 

In de les starten we met een aantal oefeningen om de gewrichten los te maken. Als opwarming volgt de chikung oefening ‘acht brocaten’ . En vervolgens de Taiji-vorm 24 Yang stijl, dit is de vorm die wereldwijd het meest beoefend wordt. Tijdens de lessen is er op de achtergrond bijpassende rustgevende muziek.

 

De kleding die bij Taiji past is kleding waarin je geheel vrij kunt bewegen. De schoenen zijn belangrijk: draag schoenen met een zo dun mogelijke zool. Daar het leopoldskerkje een heel gladde vloer heeft dient de zool niet glad te zijn. (Een bekend merk is Feiyue te bestellen via o.a. bol.com waar overigens meer soorten taiji/taichi schoenen te bestellen zijn)

 

Mijn kennis en ervaringen met Taiji en chikung wil ik heel graag delen.

Kom je meedoen in het Leopoldskerkje!